…Fytyra e saj m’u duk edhe më e hijshme se një ditë më parë, pasi gjithçka tek ajo ishte e hajthme, e mençur dhe e dashur. Ajo qëndronte ulur me shpinë nga dritarja, ku ishte varur një perde e  bardhë. Një rreze dielli, që depërtonte nëpërmjet asaj perdeje, ia mbështillte me një dritë të butë flokët e gufuara në ngjyrë të arit, qafën e brishtë, supet e rënë dhe gjoksin e saj të ëmbël e të qetë. Sa më shumë e soditja, aq më e dashur e më e afërt më bëhej…

Nga ëmbëlsia e një vere në fshatin rus në gjysmën e parë të shekullit të 19-të deri te atmosfera e zymtë e intrigave dhe magjisë së oborrit të Ferrarës në kohën e Ariostos. Dashuria e pafajshme e djaloshit Vladimir për Zinaidën bukuroshe dhe magjepse, e cila në  vështrimin e saj prej adoleshenteje mishëron idealin e femrës së përjetshme. Historia e dy dashurive të vështira dhe të pamundura, por edhe një analizë e dashurisë e përjetuar si një ëndërr, si keqardhje, apo pasioni i shfrenuar që nuk ndalet para asgjëje për të arritur qëllimin e vet. “Dashuria e parë” është një novelë prekëse, që thellohet në kompleksitetin e dashurisë së parë, duke eksploruar temat e pasionit, pafajësisë dhe tradhtisë. E shkruar në një stil konciz dhe lirik, tipik për veprat e Turgenievit, historia portretizon trazirat emocionale të protagonistit me detaje të gjalla dhe të prekshme. Vëzhgimet skrupuloze të Turgenievit për natyrën njerëzore shkëlqejnë në këtë portretizim intim të romancës rinore. “Dashuria e Parë” është shembull i talentit të Turgenievit për të kapur nuancat e emocioneve njerëzore me ndjeshmëri dhe finesë. Kjo novelë magjepsëse ofron një meditim të përjetshëm mbi natyrën e dashurisë së parë dhe ndikimin e saj jetëgjatë në shpirtin e njeriut.

… Kur ndodhesha në prani të saj, digjesha nga një zjarr i brendshëm… por as që më shkonte mendja të mësoja se çfarë lloj zjarri ishte ai, i cili më përvëlonte dhe më treste. Vetëm se më vinte mirë të digjesha e të tretesha. Humbisja brenda përshtypjeve të mia dhe mikloja vetveten, u largohesha kujtimeve dhe mbyllja sytë përpara asaj që e ndieja se më priste në të ardhmen…

Për më tepër rreth shkrimeve tona, ju ftojmë të klikoni këtu