Khalil Gibran, poeti, piktori dhe filozofi libanezo-amerikan, i dha botës një trashëgimi të
gjerë letrare dhe ndër veprat e tij më të njohura spikat poezia “Dashuria e vërtetë”. Vepra e tij
e shkruar kryesisht në arabisht, më vonë e përkthyer në anglisht, eksploron tema universale si
dashuria, spiritualiteti dhe njerëzimi. Në tekstin e tij ndërthuren imazhe dhe simbole të çdo
feje dhe filozofie, përzihen qytetërimet perëndimore dhe lindore, duke i dhënë jetë një poezie
shumë sugjestive të karakterizuar nga përdorimi i vargjeve të lira.


Dashuria e vërtetë
Dashuria e vërtetë nuk është as fizike, as romantike
Dashuria e vërtetë është pranimi i gjithçkaje që është,
ka qenë, do të jetë dhe nuk do të jetë.
Njerëzit më të lumtur nuk janë
domosdoshmërish
ata që kanë më të mirën
nga gjithçka,
por ata që bëjnë më të mirën
nga ajo që kanë
Jeta nuk është çështja se si t’i mbijetosh stuhisë,
por si të vallëzosh në shi.
Të duash do të thotë të pranosh jetën dhe thelbin e saj, të mirëpresim atë që ndodh dhe ta
trajtojmë veten, të tjerët dhe botën përreth nesh me butësi.