“Deizi Miler” është më shumë se një histori dashurie, është një eksplorim i ngjyruar i
pafajësisë amerikane jashtë vendit, përplasjeve kulturore dhe aspektit të gjykimit të
moralit. Me penën mjeshtërore, Xhejms e përdor Deizin si simbol të kundërshtimit
ndaj normave të ngurta shoqërore. Shpërfillja ndaj standardeve tradicionale
interpretohet si freskuese dhe guximtare, duke nxitur interpretime dhe debate rreth
karakterit të saj. E vendosur në atmosferën kozmopolite të Gjenevës dhe Romës,


Deizi Miler tregon historinë e një vajze simpatike, por të çrregullt amerikane, Deizi
Miler, si dhe trazirat shoqërore që shkakton prania e saj. Uinterborni, një djalosh
amerikan që jeton në Evropë, entuziazmohet nga gjallëria dhe mosrespektimi i Deizit
për zakonet shoqërore. Ai e gjen veten të ngërthyer midis admirimit të pavarësisë së
saj flladitëse dhe lundrimit të mosmiratimit të shoqërisë amerikane dhe evropiane.
Sjellja e pazakonshme e Deizit, si kalimi i kohës në shoqërinë e meshkujve dhe
refuzimi i pritshmërive të shoqërisë, i sjell asaj përgojime dhe kritika. Uinterborni
përpiqet ta mbrojë, i ndarë midis besnikërisë dhe presionit për t’u përshtatur. Konflikti
përshkallëzohet kur Xhovaneli, një italian i pashëm me një reputacion të
diskutueshëm, futet në lojë. Miqësia e Dezit me Xhovanelin, e nxitur nga emocioni
dhe kundërshtimi, ushqen thashetheme dhe spekulime të mëtejshme për karakterin
e vajzës. Mes tensioneve në rritje, tragjedia godet. Deizi, duke sfiduar
paralajmërimet, del me Xhovanelin natën, duke çuar në spekulime për qëllimet e tyre
dhe në fund të fundit, vdekjen e saj nga malaria. Dritëhijet që rrethojnë vdekjen e saj
dhe ngjarjet që çuan drejt saj, e lënë Uinterborni dhe lexuesin të përballen me pyetje
rreth karakterit të vërtetë të Deizit, përgjegjësisë sociale dhe pasojave të gjykimit të
paraqitjeve. Romani ngre pyetje rreth klasës, roleve gjinore dhe hipokrizisë së
pritshmërive sociale. Tregimi mjeshtëror i Xhejmsit dhe personazhet e
pakuptueshëm i ftojnë lexuesit të marrin pjesë në rrëfim, duke formësuar
përfundimet vetjake dhe duke marrë parasysh ndërlikimin e pritshmërive sociale dhe
lirisë individuale.