Të jesh i denjë, do të thotë të mësosh të respektosh veten dhe të tjerët. Dinjiteti është vlerë thelbësore, ndaj duhet kujdes të mos hasim në sjellje që na e heqin dinjitetin dalëngadalë. Dinjiteti është i shenjtë dhe, si i tillë, nuk duhet humbur. Pra, është detyra jonë të reflektojmë dhe të sillemi sa më korrekt me veten dhe me të tjerët. Qoftë në marrëdhëniet ndërpersonale, familjare apo të punës, respekti dhe dinjiteti janë thelbësore për një jetë të qetë, pa diskriminim dhe poshtërim. Puna është vendi, ku kalojmë pjesën më të madhe të ditës. Cilido qoftë profesioni ynë, duhet t’i përkushtohemi me pasion dhe vullnet. Vetëvlerësimi është një vlerë themelore për t’u respektuar në punë, asnjëherë për t’u nënvlerësuar, së bashku me personalitetin që na dallon.

Fillimi është pjesa më e rëndësishme e punës. (Platoni)

Puna e fisnikëron njeriun. (Çarls Darvin)

Dinjiteti i njeriut kërkon që veprat e tij të jenë rezultat i zgjedhjes së tij të lirë, pa asnjë detyrim të jashtëm. (Papa Pali VI)

Nëse punoni për të tashmen, puna juaj do të mbetet e parëndësishme; duhet të punosh duke menduar vetëm për të ardhmen. (Anton Çehov)

Pak njerëz dinë të shkojnë drejt vdekjes me dinjitet, shpeshherë jo ata që prisni. (Levi i parë)

Një njeri duhet të vdesë me dinjitet, kur është e pamundur të jetohet me dinjitet… (SS Van Dine)

Kush qeveris me dinjitet, mbron dinjitetin e popullit. (Giacomo Pederbelli)

Nëse nuk jeni të bindur për vlerën tuaj, nuk do të respektoheni kurrë. (Paolo Crepet)

Vetëm njeriu i mençur merr shijen e plotë të jetës dhe epokës, sepse ndjen bukurinë, dinjitetin dhe çmimin e saj. (HFAmiel)

Ne mund të jetojmë një jetë të mrekullueshme në botë, nëse dimë të punojmë dhe të duam, të punojmë për ata që duam dhe të duam atë për të cilën punojmë. (Lev Tolstoi)

Zgjidhni një punë që e doni dhe nuk do t’ju duhet të punoni asnjë ditë në jetën tuaj. (Konfuci)

Puna na mban larg tre të këqijave të mëdha: mërzisë, vesit dhe nevojës. (Volteri)

Është shumë e vështirë të mendosh me fisnikëri, kur mendon të sigurosh jetesën. (Zhan Zhak Ruso)

Puna përbëhet nga çdo gjë që trupi është i detyruar të bëjë; argëtimi është gjithçka që trupi nuk duhet të bëjë. (Mark Tuein)

Ne e dimë se puna gjithmonë e ka ëmbëlsuar jetën: fakti është se jo të gjithëve u pëlqejnë ëmbëlsirat. (Viktor Hygo)

Më mirë një vdekje dinjitoze, sesa një jetë e poshtëruar. (Mark Aureli)

Në fund të fundit, puna është ende mënyra më e mirë për të kaluar jetën. (Gustav Flober)

Shumica e kalojnë pjesën më të madhe të kohës duke punuar për jetesën dhe ajo pak liri që u ka mbetur i mundon deri në atë pikë, sa të kërkojnë çdo mjet për t’u çliruar prej saj. (Johan Volfgang von Gëte)

Përtacia mund të duket tërheqëse, por puna është ajo që ju jep kënaqësi. (Ana Frank)

Puna intelektuale e shkëput njeriun nga bashkësia njerëzore. Puna materiale, nga ana tjetër, e çon njeriun drejt njerëzve. (Franc Kafka)

Jeta ka dy dhurata të çmuara: bukurinë dhe të vërtetën. Të parën e kam gjetur në zemrën e atyre që duan dhe të dytën në dorën e atyre që punojnë. (Khalil Gibran)

Kush ka dinjitet, atëherë meriton respekt. Nga ana tjetër, ata që jetojnë me korrupsion, gënjeshtra dhe etje për pushtet, ndoshta një ditë do të pyesin veten se ku ka shkuar dinjiteti i tyre. Ai që nuk di të humbasë dhe fyen kundërshtarët e tij, në çdo fushë të jetës, po vepron pa dinjitet. Nga ana tjetër, ata që pranojnë humbjen dhe përgëzojnë ata që janë më të fortë, atëherë kanë një sjellje të denjë për respekt.

Delikatesa dhe dinjiteti nuk mësohen nga mësuesi i kërcimit, por në shkollën e zemrës. (Fjodor Dostojevski)

Dinjiteti i një personi mund të gjykohet nga përshtypja e parë që ai lë. Ka dinjitet në përpjekje dhe zell, në qetësi dhe maturi. Ka dinjitet në respektimin e rregullave të kodit dhe në drejtësi. Ka dinjitet edhe në shtrëngimin e dhëmbëve dhe në syçeltësinë: të gjitha këto qëndrime janë të dukshme nga jashtë. Ajo që ka rëndësi është të veprohet gjithmonë me dinjitet dhe sinqeritet. (Yamamoto Tsunetomo)

Secili prej nesh, kur gjendet përballë të tjerëve, vishet me një lloj dinjiteti, por veç ne i dimë shumë mirë gjërat e patregueshme që ndodhin në zemër. (Luigji Pirandelo)

Dinjiteti është fjalë, që nuk ka shumës. (Paul Claudel)

Shumica e njerëzve shpenzojnë gjysmën e energjisë së tyre, duke u përpjekur të mbrojnë një dinjitet që nuk e kanë pasur kurrë. (Rejmond Çendler)

Pa dinjitet, identiteti fshihet. (Laura Hillenbrand)

Bëhu i butë me zemërbutët, mendjemprehtë me mendjemprehtë, i besueshëm me të ndershmit, i ashpër me tutorët dhe i pamëshirshëm me gënjeshtarët. Por asnjëherë mos e neglizhoni dinjitetin tuaj. (John Brown)

Një njeri pa nder, është më i keq se i vdekuri. (Servantes)

Uria vjen dhe shkon, por dinjiteti i humbur nuk kthehet më. (Nicolai Lilin)

Ne nuk duhet të humbasim kurrë dinjitetin e të qenit krijesa hyjnore, pavarësisht nga vuajtjet tona. (Valerio Albisetti)

Kam qenë gjithmonë i fiksuar pas dinjitetit dhe mendoja se gjëja më e rëndësishme ishte të jetosh me dinjitet, tani e di që ka diçka edhe më të vështirë, madje edhe më të rëndësishme se të jetosh me dinjitet: është të vdesësh me dinjitet. Dhe ky është, ky do të jetë, gjyqi i vërtetë me zjarr. (Oriana Falaci)

Dinjiteti është i paçmuar, kur fillon të bësh lëshime të vogla, përfundimisht humbet çdo kuptim. (Hoze Saramago)

Ata që heshtin dhe ata që ulin kokën vdesin sa herë e bëjnë këtë, ata që flasin dhe ata që ecin me kokën, lart vdesin vetëm një herë. (John Falcone)

Urrejtja është një ndjenjë vetëshkatërruese. Na heq dinjitetin dhe madhështinë, është si një zinxhir. (Ingrid Betancourt)

Mund ta ofendosh, ta shkelësh ose ta hedhësh në një qoshe. Dinjiteti do të ngrihet gjithmonë në këmbë dhe do t’iu shikojë drejt e në sy. (Fabrizio Caramagna)