Fjodor Dostojevski, një gjigant letrar, ndikimi i të cilit kapërcen kohën dhe gjeografinë, jetoi një jetë të karakterizuar nga vuajtje të mëdha dhe qëndresë të jashtëzakonshme. Besimi i Dostojevskit në fuqinë e artit për t’i shërbyer njerëzimit dhe filozofia e tij, se arti mund të prijë drejt idealeve morale universale, mbetet thellësisht i rëndësishëm në kohërat tona të polarizimit politik dhe nacionalizmit izolues. Në fund të fundit, jeta dhe vepra e Dostojevskit janë një testament i fuqisë së rezistencës së letërsisë për të reflektuar dhe për të formësuar përvojën njerëzore. Sprovat dhe mundimet si personale, ashtu edhe profesionale, farkëtuan një rrëfim që vazhdon t’u flasë zemrave dhe mendjeve të lexuesve në mbarë botë, duke na kujtuar rëndësinë e përjetshme të eksplorimeve të tij të thella të psikologjisë, shoqërisë dhe shpirtit njerëzor.

…Gjendja e tij në ato çaste ngjante me gjendjen e një njeriu që ndodhet mbi një vorbull të tmerrshme, kur toka nën të po shkëputet; ja, po lëkundet, po lëviz, lëkundet për të fundit herë, bie, honi e tërheq. Fatkeqi nuk ka më forca, s’ka fuqi të tërhiqet, të largojë sytë nga humnera e hapur. Honi e tërheq dhe ai hidhet duke shpejtuar çastin e vdekjes…

Vështirë të gjendet tjetër autor, që nxitjen e brendshme, ndërgjegjen e fshehtë njerëzore me gjithë frikën, konfliktin dramatik dhe kundërshtinë ndaj zbulimit, ta ketë pasur aq të fortë sa ç’e pati Dostojevski. Mihalit, vëllait, i shkruan“misteri i personalitetit njerëzor duhet zbuluar dhe, në qoftë se ti do t’ia kushtosh jetën kësaj gjëje, mos thuaj që e ke shpenzuar kohën kot. Mua më intereson ky mister, sepse e kam vullnetin për t’u bërë njeri”. E ai bëri ç’është e mundur për ta zbuluar këtë mister.Tema kryesore e “Sozia” është jashtëzakonisht aktuale.

Z. Galjadkin donte të bërtiste, por nuk mundte, donte të protestonte, në njëfarë mënyre, por nuk kishte forca… 

Udhëtimi i Fjodor Dostojevskit në jetë qe po aq i trazuar dhe kompleks, sa personazhet që ai krijoi, trashëgimia e të cilit mbetet një fanar për ata që kërkojnë të kuptojnë thellësinë e natyrës njerëzore dhe potencialin për shpengim mes vuajtjeve.

Lexoni librin e plotë: Sozia