Poeti i famshëm sovjetik Vladimir Majakovski vazhdoi t’i “çonte” lule dashurisë së tij pariziane, edhe pas vdekjes së tij.

Majakovski nuk u martua kurrë zyrtarisht, por jeta e tij personale ishte e mbuluar me shumë mistere dhe mashtrime. Edhe pse dashuria dhe muza e tij kryesore ishte Lilia Brik, poeti kishte shumë lidhje dashurie të tjera.

Në një turne në Paris, ai u takua me një emigrante ruse të quajtur Tatjana Jakovleva dhe menjëherë ra në dashuri me të. Ai i kërkoi asaj të vinte me të në BRSS, por ajo nuk shkoi. Lidhja e tyre e dashurisë mund të kishte përfunduar këtu, por nuk ndodhi. Siç kujton më vonë Tatjana, çdo të diel pas largimit të poetit, ajo merrte lule me një shënim “Nga Majakovski”.

Nuk është e qartë se sa zgjati. Por, sipas legjendës, Majakovski i vendosi të gjitha paratë nga shfaqjet e tij në Paris në bankë me kushtin e vetëm që t’i përdorte për të dërguar lule. Dhe ato, pa marrë parasysh çfarë dhe për shumë vite, iu dorëzuan të dashurës së tij.

Edhe kur erdhi lajmi për vdekjen e tij tragjike, të nesërmen në mëngjes u trokitën në derë me fjalët: “Nga Majakovski”. Edhe gjatë Luftës së Dytë Botërore, Tatjanës i sollën lule “Nga Majakovski”. Dhe ajo supozohet i shiti në rrugë – dhe vetëm falë kësaj ajo i mbijetoi okupimit.

Sa e vërtetë mendoni se është kjo legjendë?
Vladimir Majakovski është një nga zërat më të bukur poetikë të Rusisë së fillimit të shekullit të 20-të: i konsideruar poeti i Revolucionit, ai ishte një interpretues i kulturës ruse post-revolucionare.

Poeti u vetëvra, duke qëlluar në zemër më 14 prill 1930. Arsyet e këtij gjesti janë gjurmuar në zhgënjimin politik që poeti ndjeu për rezultatet e revolucionit dhe në dashurinë e tij për aktoren 22-vjeçare Veronica Polonskaj, e cila nuk pranoi të divorcohej nga i shoqi për të qenë me të.