Çkemi! Shpresoj të jeni mirë. Dhe gjithashtu, shpresoj se do të keni zakon të lexoni rregullisht pasi të lexoni këtë artilull.

E dini, nuk duhet të posedoni asnjë fobi nëse nuk është abibliofobia.  Abibliophobia do të thotë frikë nga mbarimi i materialit për të lexuar. A nuk është kjo një fobi interesante?

A ju pëlqen të kaloni gjysmën e ditës duke lëvizur nëpër burimet e mediave sociale? Epo, çfarë nëse filloni të kaloni një orë duke i kthyer faqet rregullisht. Vetëm një orë.

Në fund të fundit, leximi është një arratisje hyjnore nga shqetësimet e kësaj bote. Ju transporton në një botë krejt të re të imagjinatës.

Tani, le të eksplorojmë më shumë për atë që ndodh kur zhvilloni zakonin e leximit të rregullt.

Por, para se të gërmoni pak, ka diçka që duhet të dini.

Duke lexuar, nuk po flas vetëm për leximin e librave, por edhe gazetën, revistat dhe cdo gjë tjetër, në thelb ekzistojnë dy forma të leximit – trillim dhe jo -trillim.

Trillimi  – Ju lejon të ikni nga realiteti dhe të zhyteni në oqeanin e imagjinatës.

Jo-trillimi – Kryesisht përbëhet nga njohuritë në filozofi, kjo zgjeron mendjen në një nivel krejt tjetër.

Trillimi  është një fantazi ndërsa jo-trillimi është një e vërtetë. Me një kombinim të shëndetshëm të trillimeve dhe jo-trillimeve, përrallave dhe autobiografive, ju mund të formoni mendimet tuaja dhe të krijoni opinionet tuaja.

Pra, le të kalojmë në pikat konkrete:

*Leximi zgjeron njohuritë –

Ju mund ta dini tashmë këtë, njohuria është çelësi i suksesit. Kur lexoni, filloni të arkivoni informacionin që mund të jetë i dobishëm më vonë. Leximi ju lejon të mësoni gjëra që dinit ndryshe. Ai ushqen mendjen me shumë njohuri dhe informacion, e cila në këmbim ju ndihmon të qëndroni në këmbë para mendjeve inteligjente.

Siç e kam përmendur tashmë, leximi i gazetave, artikujve, revistave jo vetëm që zgjeron njohuritë tuaja, por gjithashtu formëson mendimet dhe opinionet tuaja.

*Leximi pasuron gjuhën

Ju hasni në shumë fjalë dhe fraza të reja gjatë leximit dhe përfundimisht mësoheni me të. Kjo jo vetëm që rrit fjalorin, por gjithashtu përmirëson edhe gramatikën.

Për një karrierë të vendosur mirë, një person i ditur, i lexuar dhe i folur mirë do të fitojë gjithmonë garën. Me frazat e duhura, ju do të jeni në gjendje të shprehni të gjitha llojet e emocioneve më saktë. Gjithashtu kjo do të rrisë besimin tuaj.

*Leximi rrit përqendrimin

Kur lexoni, ju shkëputeni nga bota e jashtme. Është njësoj si të zhytësh veten në çdo detaj të shkëlqyer që lexon, i cili në një farë mënyre rrit fokusin dhe përqendrimin.

Kur lexojmë një roman, ne lexojmë në mënyrë lineare, në vend që të kërcejmë sporadikisht nga skeda në skedë dhe ngadalë mendojmë për informacionin që kemi përpara. Ky ushtrim i marrjes së kohës për të përpunuar rrëfimin, për të menduar për shtresat komplekse të tregimit dhe sesi ato përshtaten së bashku, në fakt rrit kapacitetin për hapësira më të gjata të vëmendjes.

*Leximi zvogëlon stresin

Leximi është më shumë si një pushim nga një moment stresues. Mund t’ju ndihmojë të shkrini nivelin e stresit më shpejt se çdo metodë tjetër.

Kur përqendroheni me gjithë zemër në një gjë të veçantë, gjithçka tjetër përreth “vdes”. Kur gjithçka tjetër zhduket, nuk ka asgjë për t’u stresuar.

*Leximi ndez imagjinatën

Kur shikoni një film, nuk ka kohë për ju që të mendoni. Por kur lexoni një libër, keni një botë krejt të re për të fantazuar në mënyrën. Leximi i trillimeve ju lejon të krijoni vizionin tuaj.

Do të ndjeni një vorbull emocionesh brenda. Me fuqinë e imagjinatës, do të ndiheshit më të gjallë me çdo faqe që ktheni.

*Leximi ushtron trurin –

Leximi është një detyrë shumë më komplekse për trurin e njeriut sesa shikimi i televizorit.

Truri është aktiv mbi librat – rritet, ndryshon dhe krijon lidhje të reja dhe modele të ndryshme, në varësi të llojit të materialit që po lexoni.

*Leximi zhvillon inteligjencën emocionale

Kur lexoni një roman imagjinar, ju ndjeni dhe jetoni jetën e një personi tjetër, prandaj rrit ndjeshmërinë tuaj dhe aftësinë për ta vendosur veten në këpucët e dikujt tjetër.

Kam lexuar diku, zakonet tuaja ose mund t’ju bëjnë ose t’ju shkatërrojnë. Mirë, le ta kuptojmë këtë në një mënyrë paksa të ndryshme.

Kur mbillni një farë, e ujisni atë çdo ditë. Apo jo?

Sigurohuni që ajo të marrë të gjithë lëndët ushqyese thelbësore të kërkuara për rritjen e shkëlqyer. Tani, pas një kohe të konsiderueshme, bëhet një pemë e madhe dhe ju siguron fruta dhe hije.

Në të njëjtën mënyrë, mendja ka nevojë për më shumë njohuri dhe imagjinatë për rritjen e saj thelbësore, e cila mund të sigurohet vetëm duke lexuar.

“Leximi është zakoni më i zakonshëm i pothuajse çdo personi të suksesshëm”.