Në raportin e fundit mbi rritjen e leximit elektronik, ne u kërkuam atyre që kishin lexuar një libër në 12 muajt e fundit të na tregonin se çfarë u pëlqen më shumë në leximin e librave. Ata dhanë një mori arsyesh që shkonin nga shumë praktike deri tek sublime.

26% e atyre që kishin lexuar një libër në 12 muajt e fundit thanë se ajo që u pëlqeu më shumë ishte të mësonin, të fitonin njohuri dhe të zbulonin informacion.

15% cituan kënaqësitë e ikjes nga realiteti, zhytjes në një botë tjetër dhe kënaqësinë që kishin nga përdorimi i imagjinatës së tyre.

12% thanë se u pëlqen vlera argëtuese e leximit, drama e tregimeve të mira, pezullimi i shikimit të një komploti të mirë që shpaloset.

12% thanë se u pëlqen të pushojnë gjatë leximit dhe të kenë kohë të qetë.

6% e pëlqyen larminë e temave ku mund të kenë qasje përmes leximit dhe mënyrën se si mund të gjenin libra që i interesonin veçanërisht.

4% thanë se kënaqen duke gjetur pasurim shpirtëror përmes leximit dhe zgjerimit të botëkuptimit të tyre.

3% thanë se u pëlqen të sfidohen mendërisht nga librat.

2% cituan vetitë fizike të librave – ndjenjën dhe erën e tyre – si një kënaqësi parësore.

Me fjalët e tyre, të anketuarit ishin elokuentë dhe prekës. Një i anketuar vuri në dukje: “Unë jam një mësues i gjuhe, kështu që lexova për të ruajtur mendjen time nga vlerësimi i eseve.”

Ata që flisnin për argëtim të qetë, prireshin ndaj frazave si “një ikje pa stres”, “një mënyrë e mirë për t’u çlodhur”, “lexoj sepse nuk është punë”, “devijuese, argëtuese dhe edukative” dhe “Më shkëput nga realiti. ” Kjo u bë jehonë nga një i anketuar i cili tha se leximi “të largon, si një film në kokën tënde”. Njëri tha me zemërim se i pëlqente të lexonte “sepse më ndihmon me durimin dhe më relakson”.

Ata që folën për pasurimin personal përdorën fraza si “të jesh në gjendje të përjetosh kaq shumë vende dhe ngjarje në kaq pak kohë,”. Të tjerët shprehën kënaqësinë për të jetuar një “jetë të mendjes”.

Për shumë njerëz, leximi ishte një zgjedhje krenare e stilit të jetesës: “është më mirë për mua të imagjinoj gjëra në kokën time sesa t’i shikoj ato në TV.”

Një mendim përmbledhës bindës erdhi nga një i anketuar i cili deklaroi: “Më pëlqen të jem në gjendje të dal jashtë vetes.”