Leximi është një pjesë themelore e jetës. Fëmijët duhet të mësojnë se si të lexojnë në mënyrë që ata të mësojnë se si të komunikojnë dhe të kuptojnë njerëzit përreth tyre. Leximi hap dyert për një fjalor të zgjeruar dhe aftësi të zgjeruara gjuhësore tek fëmijët. Nëse po pyesni se si t’i bëni fëmijët të zhvillojnë zakone të mira leximi në mënyrë që ata të mund të korrin përfitimet e mahnitshme të leximit, atëherë vazhdoni të lexoni për të mësuar se si mund të nxisni një dashuri për leximin.

 

Krijoni një zonë leximi

Krijoni  një hapësirë në shtëpinë tuaj që është e rehatshme për të lexuar me një raft librash për fëmijë të vegjël plot me një larmi librash të përshtatshëm për moshën e tyre. Kjo zonë leximi do të jetë një hapësirë ku fëmijët mund të shkojnë për të shijuar një kohë leximi të qetë.

 

Praktikoni kudo

Vini fëmijët të lexojnë menunë kur jeni duke ngrënë jashtë, ose përbërësit në ushqime nga dyqani dhe kështu me radhë. Sigurohuni që fëmijët të praktikojnë lexim kudo që shkojnë. Kjo mund të ndodhë në dyqanin ushqimor,  në teatër në bibliotekë  dhe restorante apo lokale, e kështu me radhë.

 

Vendosni shembullin

Shumë fëmijë duan të jenë si prindërit e tyre, kështu që ju takon juve të jepni një shembull të mirë për të nxitur shprehitë e mira të leximit tek fëmijët. Mundohuni të lexoni çdo ditë para fëmijëve në mënyrë që ata t’ju shohin që ju kënaqeni me këtë aktivitet të lirë. Duke parë që lexoni çdo ditë do të frymëzoni fëmijët që të nxjerrin një libër dhe të lexojnë kur jeni duke lexuar.

 

Jepni zgjedhje

Furnizoni fëmijët me një larmi zgjedhjesh me libra për të lexuar. Mbani një raft librash për fëmijë në shtëpi në mënyrë që fëmijët të mund të zgjedhin një zhanër libri që ata kanë dëshirë të lexojnë. Ata mund të duan një sërë opsionesh kur ndiejnë kohën e leximit.

 

Lexo me ze te larte

Unë do të thoja që dikush nuk është kurrë shumë i rritur  për të kërkuar që dikush t’i lexojë një libër. Mundohuni t’i lexoni me zë fëmijëve disa herë në javë. Kjo mund të jetë një mënyrë argëtuese për të kaluar kohë cilësore familjare së bashku, edhe gjatë adoleshencës së fëmijëve.

 

Merrni një kartë biblioteke

Shumica e qyteteve kanë një bibliotekë lokale ku qytetarët mund të marrin një kartë biblioteke falas. Merrini  fëmijëve një kartë biblioteke. Sapo të kenë një kartë biblioteke ju mund të shkoni një herë në javë për të marrë libra të rinj së bashku.

Këto janë vetëm disa nga mënyrat më të mira për të nxitur shprehitë e mira të leximit tek fëmijët. Këto ide, kur zbatohen, do të ndihmojnë në hapjen e një bote krejt të re të rritjes së fëmijëve që duan leximin.